Če povemo preprosto, je vodni obroč, ki ga vidite, lahko zgolj madež ali pa jedka snov na površini (kislina)… ali kombinacija obojega.

Najprej morate ugotoviti, ali gre za madež ali jedko snov na površini. Splošno pravilo pri obdelavi madežev na naravnem kamnu je, da bo madež vedno temnejši od kamna. To pomeni, da je kamen absorbiral onesnažene snovi, kot so olje, maščobe, umazanija itd. Prav tako pa bo jedki del vedno lažji od kamna. Jedkanje nastane, ko kisla snov pride v stik s kamnom na osnovi kalcita, kot so marmor, travertin ali apnenec.

Zaradi lončnic, ki so postavljene neposredno na naravnem kamnu, obstaja več možnosti madežev. Če je obroč, ki ga vidite na tleh, temnejši od kamna, je umazanija prodrla v pore kamna in pustila madež. Vlaga, ki se je nabrala pod loncem,  pa je lahko vsebovala kisle lastnosti, ki bi lahko reagirale s površino kamna, zaradi česar bi se lahko kamen razjedel.

Najprej predlagamo temeljito čiščenje kamnite površine s profesionalnim čistilnim strojem, da očistimo madež globoko v kamen, odstranimo morebitno zemljo v umazaniji in zemlji. Če je obroč z madežem po čiščenju na takšen način še vedno ostal, predlagamo, da se za odstranitev madeža obrnete na profesionalno ekipo Skosal.

NASVET: Izogibajte se postavljanju lončnic neposredno na kamnito površino. Kondenzacija ali vlaga zaradi razlitja lahko povzroči madež ali jedkanje.

Dodaj odgovor