Zanima me, kako moramo položiti naravni kamen zunaj na terasi, da nam ga ne bi dvignilo. Sedaj imamo marmor, ampak počasi odstopa. Kje smo naredili napako pri polaganju? Radi bi ponovno položili kamen. Kako se izognemo enaki napaki?

Življenjska doba marmornatega tlaka na zunanji terasi je približno 20 let, odvisna pa je od podlage ter kvalitete in načina polaganja. Najprej odstranite kamnite ploščice in estrih ter ostanke hidroizolacije vse do AB plošče ali podložnega betona. Na očiščeno površino položite hidroizolacijo (če je prej niste imeli, je odstopanje lahko posledica kapilarne vlage). Če se terasa nahaja nad ogrevanim prostorom, položite tudi toplotno izolacijo (stirodur).
Položite 4-5 cm AB estriha (odvisno od višine, ki jo imate na voljo). Nanjo polagate kamnite plošče v 2-3 cm cementne malte. Plošče polagate v 1-odstotnem naklonu (gladke površine) do 1,5-odstotnem naklonu (grobe površine). Pomembno je pravilno fugiranje z dodajanjem vodoodbojnih sredstev; dobro tesnenje je zelo pomembno, saj preprečuje vdor vode pod kamen.

Zelo pomembna je pravilna izvedba dilatiranja. Priporočeno dilatiranje je najmanj na vsakih 30 m2 tlakovane površine.

In za konec, ne pozabite na zaščitni premaz proti vpijanju vode in maščobe. Priporočamo premaz, ki kamnu ne spremeni barve in ne ustvari t. i. mokrega efekta. Z njim natančno zaščitite celotno kamnito površino.

Dodaj odgovor