vzdrževanje kamnitih površin

Če želite, da so vaše površine iz kamna, ploščic in betona videti najboljše, upoštevajte nekaj preprostih, a pomembnih navodil za nego.

Ker je kamnita površina občutljiva, vam priporočamo, da vselej uporabljate samo kakovostne izdelke, označene za varne za naravni kamen. Ne oklevajte nas vprašati za smernice glede uporabe.

Tukaj je še nekaj hitrih nasvetov glede uporabe

 1. Kisle tekočine (vino, pomarančni sok, paradižnikova mezga ter cel kup drugih živil in skoraj vsa čistila, ki jih kupite neposredno na trgovinskih policah) bodo razžirala marmor, travertin, apnenec, oniks, alabaster in nekaj skrilavcev, pojavijo se jedkanice, zato jih direktno ne postavljajte na površino.
 2. Čim hitreje vsakič očistite razlitje tako, da nežno obrišete površino.
 3. Uporabljajte podstavke pod kozarci, zlasti za tiste, ki vsebujejo alkohol ali citrusne sokove.
 4. Pod posodo uporabite podloge, saj lahko opraskajo površino. Ne postavljajte vroče posode neposredno na naravni kamen.
 5. Izogibajte se uporabi čistil, ki posebej ne navajajo, da so varna za naravni kamen. Preverite, da so čistila varna, ne samo kadar čistite kamen, ampak tudi pri uporabi čistil na drugih bližnjih predmetih. Na primer, z brizganjem čistila ob čiščenju ogledala, ali kapljic in brizga čistil za straniščne školjke, lahko kamen zlahka poškodujete pod ali okoli njega, če čistila niso varna za uporabo tudi na kamnu.

 Posebna pozornost velja tudi pri:

 • Posode z rožami – poskusite se izogniti direktnemu postavljanju le-teh na kamnito površino, v kolikor pa že, poskrbite, da posoda za rože ne pušča vode.
 • Čevlji – velja pravilo, da mora oseba narediti osem korakov na predpražniku, da očisti obuvalo, preden stopi na kamnito površino.
 • Predpražniki – pomembno je, da uporabljate kvalitetne predpražnike, ki jih periodično menjate.
 • Izogibajte se uporabi pohištva in naprav, ki imajo kolesca iz trde plastike ali drugih materialov.

Kako pravilno čistiti kamnito površino?

 • Priporočamo uporabo čistilne krpe iz mehkih materialov, ki naj ob čiščenju nikoli ne bo suha, saj bi lahko na polirani površini poškodovala površino kamna. Problematična sta predvsem pesek in umazanija, ki se “nabirata” na površini krpe.
 • Odsvetujemo uporabo čistilnih sredstev, ki vsebujejo abrazivne delce, kisline ali močne bazične spojine.
 • Površino čistite s toplo vodo, dodajte le nekoliko kapljic nevtralnega čistilnega sredstva ali nežnega detergenta.
 • Po pranju kamnito površino zdrgnite s suho krpo, ki povrne sijaj kamnite površine.
 • Pogosta menjava vode v vedru je zaželena.

Pomembno!

V ZIMSKEM ČASU NE POSIPAVAMO KAMNITIH POVRŠIN S SOLJO (NaCl).