Če ste naredili domačo nalogo in preučili, kako pravilno skrbeti za svoj naravni kamen, je ena prvih stvari, ki ste se verjetno naučili, da so nekatere vrste kamna (marmor, apnenec, oniks, ipd.) bolj dovzetni za poškodbe kislih snovi.

Med krivce, ki jih stranke najpogosteje navajajo za poškodbe kamna, so sadni sokovi, alkohol, paradižnik, testenine in omaka (ki so v območju med 2,0 in 3,0 pH). Obstajajo pa tudi druga običajna živila z pH vrednostjo, ki jih uvrščajo med kisla (pod 7 pH), ki bi vas lahko presenetila. Tu je nekaj primerov in njihovih pH vrednosti:

Med (3,9)
Maslo (6,1 – 6,4)
Pšenična moka (5,5 – 6,5)
Grah (5,8 – 6,4)
Bučke (4,9 – 5,5)
Sladki krompir (5,3 – 5,6)
Sladkor (5 – 6)

Nekatere od teh snovi veljajo za blago kisle in ni nujno, da povzročijo škodo, saj je občutljivost vašega kamna predvsem odvisna od specifične sestave vsake površine. Prav tako bo trajanje in obseg izpostavljenosti vplivalo na stopnjo škode.  Vendar pa velja, »bolje preventiva kot kurativa«, zato vam ponujamo ta priporočila, da se izognete jedkanju vaše površine zaradi znanih ali neznanih vzrokov:

  1. Spoznajte svoj kamen, da boste lahko predvideli in odpravili morebitne težave in učinkovito skrbeli za njegove posebne potrebe.
  2. Za pripravo hrane uporabite podstavke za pijače in deske za rezanje.
  3. Nalijte in odmerjajte tekočine v pomivalnem koritu (ali nad posodo ali drugo posodo, ki bo ujela in zadržala razlitje) in obrišite zunanjo stran steklenic, merilne skodelice itd., preden jih postavite.
  4. Takoj obrišite razlitje. Dlje časa, kot razlitje ostane na površini, večja je verjetnost, da bo vaš kamen poškodovan tudi v globino.

 

Tudi v primeru, če vaš kamen postane razjeden, ga je mogoče popraviti. To lahko storite tudi sami, če je škoda majhna. Če je škoda obsežnejša je najbolje, da to prepustite usposobljenemu strokovnjaku za obnovo kamna. Vedno smo tu, da odgovorimo na vsa vprašanja in poiščemo prave rešitve za vas.

Dodaj odgovor