Nepravilna čistilna sredstva so običajni osumljenci, ko gre za kemično poškodbo naravnega kamna. Mnogi uporabljajo čistila za čiščenje s kamnom, takoj obrišejo razlitje, uporabljajo podstavke in sprejmejo druge preventivne ukrepe, da bi ohranili eleganten zaključek naravnega kamna, a vseeno skrivnostno končajo s kemično poškodbo kamna. Kako se to zgodi?

Preverite vaše čistilne izdelke

Pomislite. V tipičnem domu je toliko različnih površin, po katerih redno razpršujemo, jih očistimo, obrišemo – od stekla, okenskih žaluzij in ogledal do raznih naprav, pohištva in podstavkov.

Sredstva za čiščenje s čistilnimi sredstvi lahko tako zlahka pristanejo tudi na okoliških območjih, kot so granitni pulti, marmornati pragovi in ​​kamnita tla.

Kadar kisla čistilna sredstva, ki se običajno uporabljajo na ne-kamnitih površinah, pridejo v stik s kalcijem, ki je v marmorju in drugih vrstah naravnega kamna, lahko pride do kemične reakcije, imenovane jedkanje. Jedkanice se bodo pojavile kot hrapavost na površini kamna in včasih puščajo motne videze, ki jih pogosto zamenjajo s t.i. ​​”vodnimi madeži.”

Kako preprečiti škodo zaradi pršenja

Tako kot se ne bi lotili poslikave sten, ne da bi predhodno uporabili slikarske trakove in krpo za zaščito okolice, bi morali sprejeti ukrepe za zaščito naravnega kamna pred prekomernim pršenjem. Če čistite druge površine v bližini kamnite površine, imejte v bližini tudi vedro vode in gobico, da hitro splaknete in obrišete vsako čistilo, ki kaplja na tla iz naravnega kamna.

Ojoj

Če pa je vaš kamen že poškodovan zaradi prekomernega brizganja, ne paničarite. Ne bo potrebno zamenjati vašega naravnega kamna. Škodo lahko odstranimo, spoliramo površino in jo obnovimo tako, da bo spet kot nova.

Dodaj odgovor