Prenavljamo teraso in dostop do hiše. Gre za delno pokrite površine. Žgan granit je protidrsen, a se slabo čisti. Skrb vzbuja tudi nihanje zunanjih temperatur v naših krajih (-15 do +30 stopinj Celzija). Ali obstaja še kakšna druga možnost razen granita?

Žgan granit je zelo dobra rešitev za tlakovanje zunanjih površin, saj ne drsi. Res pa je njegova površina tako hrapava, da ga je težko vsakodnevno čistiti. Po mojem mnenju je idealna rešitev za zunanje površine je žgana/krtačena obdelava površine. Videz je podoben žgani površini, vendar bolj gladek (čeprav ne raven), saj je površina po krtačenju prijetna na otip. Taka obdelava je sicer za spoznanje dražja od žgane, vendar je bolj učinkovita.

Na zunanjih površinah je kombinacija s poliranim granitom vprašljiva, saj je poliran kamen nevaren za zdrs. Mogoča kombinacija obdelave je tudi rezana/krtačena površina granita, ki je cenejša od prej omenjene žgane/krtačene.

Priporočam, da po vgradnji kamen takoj očistite in zaščitite proti vdoru vlage in maščobe, saj je čiščenje potem resnično lažje, vpijanje nesnage v kamen pa otežkočeno.

Priporočam tudi, da se odločite za slovenski kamen – pohorski tonalit, ki ga pridobivajo v kamnolomu Cezlak pri Oplotnici. Tonalit namreč spada med naše najlepše kamne in je edini v Sloveniji, ki ga zaradi njegovih odličnih mehanskih in fizikalnih lastnosti uvrščamo med granite.

Dodaj odgovor