Fasadna opeka je namenjena zidanju zunanjih fasadnih zidov, ki dajejo stavbi estetski videz.
Izdelana je iz gline, ki jo žgejo pri visokih temperaturah. Fasadnih opek je več vrst, barva opeke pa je odvisna od gline in primesi v njej.

Ne bomo govorili o proizvodnji fasadne opeke, temveč o težavah, ki nastanejo po vgradnji. V veliko primerih začnejo iz notranjosti ter veznega materiala izhajati solitri in nitrati. Na površini se kažejo v obliki belih madežev. Pazljivi moramo biti pri fugiranju reg, da ostanki malte ne ostajajo na površini opeke.

Fasadna opeka je zelo higroskopična in močno vpija vlago. Zaradi vpite vode se zmanjša njena toplotna izolativnost. Na površini se lahko pojavijo madeži bele barve, ki izhajajo pri sušenju. Proces je cikličen. V dežju se opeka »napije« vode, v sončnem vremenu se osuši. Voda v opeki veže nase tudi raztopine solitrov in druge primesi. Pri izsuševanju voda sicer izhlapi, vendar je na svoji poti iz opeke s sabo prinesla še primesi, ki so bile raztopljene v njej. Te primesi se na posušeni površini kažejo v obliki belkastih madežev.

Da odpravimo težave, moramo opraviti več postopkov. Najprej s čiščenjem odstranimo ostanke malte in izhode solitra. Sledi ustrezna impregnacija.

Pri čiščenju moramo biti pozorni na detergente, ki jih uporabljamo, saj lahko s premočnimi detergenti opeko trajno poškodujemo.

STROKOVNI PRISTOP VKLJUČUJE ČIŠČENJE IN IMPREGNACIJO POVRŠINE

Odsvetujemo tudi čiščenje s prevelikimi pritiski z visokotlačnimi čistilci. Poškodovana opeka zančne izgubljati »glazirano« površino in se lušči. Težave preprečimo tako, da opeko impregniramo. Za impregnacijo uporabimo zaščitne materiale, ki so 100-odstotno paroprepustni. Paroprepustnost je zelo pomembna, ko enkrat nanesemo zaščitno impregnacijo, smo v opeki še vedno ujeli določen odstotek vlage, saj je opeka glinen izdelek, ki vsebuje vlago. Notranja zajeta vlaga mora imeti še vedno prosto pot, da lahko izhaja. Če fasadno opeko zapremo nepredušno, lahko nastanejo močni pritiski pod nanosom impregnacijskega zaščitnega sredstva. Ti pritiski postanejo tako močni, da poškodujejo »glazuro« fasadne opeke.

Glavne lastnosti dobrega zaščitnega impregnacijskega sredstva so:

• Površina opeke po impregnacije je vodoodbojna, kar preprečuje vlaženje opeke in vstop vode v strukturo.
• Zmanjšajo se vplivi erozije, ker voda ne zmrzuje v impregnirani opeki.
• Na impregnirani površini se ne ustvarjajo lišaji in mahovi.
• Zaradi suhe opeke se izboljša toplotna izolativnost impregnirane fasade.

Delo čiščenja in impregnacije je zahtevno in potrebuje strokovni pristop.

Svetujemo, da delo zaupate strokovnjakom.

IZ PRAKSE

Spodaj prikazujemo primer obnove fasadne opeke. Fasado smo po končanem postopku obnove tudi impregnirali z ustreznim impregnacijskim sredstvom.

 

Dodaj odgovor