Odločitev, kateri kamen izbrati je lahko pravi izziv, saj je na trgu dostopnih veliko vrst naravnega kamna. Pri tej pomembni odločitvi vam želimo priskočiti na pomoč, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj vrst. Z nekaj našimi informacijami in malo domišljije boste zlahka izbrali svoj tip naravnega kamna.

Torej, sprehodite se z nami. Mi vas bomo vodili korak bližje h končni odločitvi.

Kot prvo morate vedeti, da so tipične velikosti kamnitih plošč 30 cm x 30 cm, 35 cm x 35 cm ter 45 cm x 45 cm.

Naslednja pomembna stvar je, da veste, da obstajata dva tipa robov plošč naravnega kamna:

  1. Polirani rob,  ki daje občutek, da je rob okrogel oziroma zakrivljen.
  2. Poliran rob z ravnim 90 stopinjskim kotom, ki prostoru daje bolj modern pridih in čistejše linije.

V gradbeni industriji obstajata dva osnovna tipa kamna:

  1. Naravni kamen, kamor sodi marmor, granit ali apnenec
  2. Aglomerati (obdelani – proizvedeni kamen), ki ga sestavljajo delci naravnega kamna, ki se dodajo proizvodnim materialom

Naravni kamen lahko uvrstimo v tri skupine:

VULKANSKE oz. MAGMATSKE KAMENINE, ki nastanejo ko se staljene skale (lava ali magma) ohlaja in strjuje. Primer takšne kamenine je granit.

SENDIMENTNE KAMENINE, ki nastanejo z usedanjem nanosov po tem, ko so se posamezni nanosi združijo in kristalizirajo. Takšen primer sta apnenec in peščenjak.

METAMORFNE KAMENINE nastanejo, ko se različne kamenine spremenijo zaradi visoke vročine in pritiskov v notranjosti planeta. Marmor, skrilavec in kremenovec  so primeri metamorfnih kamenin.

Dodajamo še imena in definicije najpopularnejših oblik naravnega kamna:

GRANIT  je magmatska kamenina, ki je izjemno trdna, kompaktna, čvrsta ter odporna na praske. Zato je idealen kamen za uporabo na močno obremenjenih tleh ali v prostorih, kjer se pripravlja hrana. Obstaja več sto različic granita.

 

Dodaj odgovor