O KAMNITIH TEHNIKAH

Naravni kamen je lahko proizveden z različnimi tipi površinskega zaključka. Najpogostejši tipi so: poliran, brušen, žagan ali žgan.

POLIRANA POVRŠINA – ustvari čudovit gladek sijaj naravnega odseva kamnovih kristalov. Izgled sijaja je dosežen z uporabo progresivnih ostrih polirnih glav v času polirnega procesa, podobno kot se zgledi trd les z uporabo smirkovega papirja. Trdnejši kot je papir, gladkejša bo površina. Polirana površina se lahko ohrani dolgo časa ali pa kmalu postane nestabilna – odvisno od tipa kamna.
Granit, marmor in apnenec so za ta proces najbolj primerni, hkrati pa zahtevajo tudi pogostejše vzdrževanje, da prvotni sijaj ohranijo.

BRUŠENA POVRŠINA – omogoča ravno, matirano ali gladko površino kamna, bolj neformalen in mehkejši izgled. Tak izgled površine je dosežen s predčasno ustavljenim poliranjem površine kamna, v zadnji fazi. Pri takšni površini se redkeje pojavijo praske in zahteva manj pozornosti pri vzdrževanju kot poliran kamen. Marmor, apnenec in skrilavec so najboljša izbira za brušenje.

ŽAGANA POVRŠINA – daje kamnu mat efekt. Po prvotnem rezanju kamna se kamen izpostavi odstranitvi najvidnejših znamenj žage, vendar ne dovolj, da bi se dosegel izgled brušene površine. Na tak način lahko kupite marmor ali apnenec, vendar gre ponavadi pri takšni obdelavi za posebno naročilo, po želji komitenta.

ŽGANA POVRŠINA – tak efekt je dosežen s segrevanjem površine kamna do ekstremnih temperatur, ki ji nato sledi hitro ohlajanje. Površina kamna poči in se odkruši, puščajoč hrapavo, neravno, surovo teksturo. Ta proces se načeloma uporablja pri granitu. Omogoča zmanjšanje zdrsnosti – primeren za uporabo v kopalniških prostorih.

Dodaj odgovor