Življenje z naravnim kamnom je predvsem močno in stabilno. Daje bogato, organsko, čudovito površino ter spoštljivo brezčasno »prisotnost« vsaki sobi.

Pojdite, dotaknite se kateregakoli naravnega kamnitega produkta. Ali lahko občutite čas ujet v tem čudežu, ki ga je za nas ustvarila mati narava?
Dejstvo je, da se je proces formacije naravnega kamna začel že milijone let nazaj, globoko pod površino zemlje. Kombinacija površja in notranjega pritiska je ustvarila plasti naravnih kamenin, kot  so granit, marmor, apnenec, skrilavec,…. Ko se  je zemljina skorja  začela ohlajati in erodirati, je potisnila minerale iz njenega jedra, kar je izoblikovalo številne nanose kamnitih skal.

Lepota naravnega kamna je v tem, da nista prav nikoli niti dva kosa enaka. Vsak kos daje svoj unikaten pečat; barvo, žilavost ter svojo naravno karakteristiko kot sta trdota in poroznost. Vsak kos ima svoj stil, svojo pristnost in osebnost. Žile in kristalizacija kamna sta lahko v določenem kosu zelo bogati, v drugem pa skoraj ne obstajata. Izgled je lahko od plošče do plošče različen, pa vendar je to tisto kar kamnu doda eleganco, očarljivost in njegovo čarobnost.

Naravni kamen je bil pomemben del arhitekture vseskozi zgodovino

Spomnite se samo antičnih spomenikov kot so piramide v Egiptu, pa mogočnih grških in rimskih templjev, civilizacije Indije in Kitajske…  Vsepovsod je kamen tisti, ki daje čudovit pridih mogočnosti, saj se je ohranil skozi stoletja, s tem prenesel kulturno dediščino tudi v naš čas. Je najstarejši gradbeni material na svetu- zdaj pa si predstavljajte njegovo lepoto in eleganco v svojem novem domu.

Koliko je pravzaprav star najstarejši znani kamniti spomenik? Že 2500 let pred našim štetjem, je bila ustvarjena Keopsova piramida. Velika piramida, odeta v beli apnenec, še danes »sije« v puščavskem soncu. To je bil prvi objekt, zgrajen popolnoma iz naravnega kamna, z uporabo velikanskih blokov granita in apnenca.

V tistem času je slovel naravni kamen kot preveč razkošen za povprečne domove in se ga je lahko videlo le v templjih, palačah, vladnih stavbah ali v domovih zelo bogatih ljudi.
Danes pa so številni napredki v opremi za kamnito industrijo omogočili lažje pridobivanje kamna iz virov in hkrati olajšali njegovo namestitev v domovih. Tako  si ga lahko privoščimo tudi navadni smrtniki.

Kos kamnite površine nastane iz velikanskih delov kamna, ki so izkopani iz notranjosti zemeljskega površja in nato transportirani v tovarne, kjer so razrezani v manjše, tanke plošče. Vsaka plošča je drugačna, odraža pa fizične učinke kamnite starosti.

Vsekakor se ničesar ne more primerjati z lepoto naravnega kamna in nič vam ne more laskati bolj kot občutek, ko vstopite v vaš dom na prečudovito kamnito površino. Preštejte tudi vse tiste »ohe« in »ahe« vaših prijateljev in sosedov. Kamen je enostavno zavidljivo lep.

Dodaj odgovor