Brušenje betona je postopek površinske obdelave, pri katerem se odstrani zgornji sloj betona s pomočjo brusilnih orodij. Cilj brušenja je doseči gladko, enakomerno in sijočo površino betona. Ta tehnika omogoča poudarjanje naravnega lepila betona in izboljšuje estetski videz površine. Brušenje se običajno izvaja z različnimi razredimi brusilnimi ploščami, ki postopoma odstranjujejo plast betona, dokler ni dosežen želeni zaključek.

Primera uporabe brušenega betona:

Notranji tlaki

Brušeni beton je vse bolj priljubljen izbor za notranje talne površine v stanovanjih, poslovnih prostorih in trgovinah. Daje moderno, elegantno in sijočo podlago, ki se dobro ujema z različnimi notranjimi dekoracijami.

Komercialni prostori

Restavracije, hoteli, muzeji in drugi javni prostori pogosto uporabljajo brušeni beton zaradi svoje estetske privlačnosti in trajnosti, ki se lahko spopade z velikim prometom.

Štokanje betona je postopek, pri katerem se na površini betona ustvarijo vdolbine, brazde ali vzorci s pomočjo posebnih orodij. Ta tehnika daje betonu rustikalen, naraven ali teksturiran videz, ki ga ločuje od klasične gladke površine. Štokanje se lahko izvede v različnih globinah in vzorcih, kar omogoča ustvarjanje edinstvenih vizualnih učinkov.

Primer uporabe štokanega betona:

Zunanje terase in dvorišča

Štokan beton je pogosto uporabljen za oblikovanje teras, dvorišč in zunanjih poteh, kjer želimo doseči rustikalen ali naraven videz, ki se dobro prilega okolici.