Obnova, vzdrževanje in čiščenje portalov ter spomenikov

Kulturni spomeniki so objekti z izjemno kulturno vrednostjo bodisi na državnem ali na lokalnem nivoju. Kulturni spomeniki predstavljajo vrhunske dosežke ustvarjalnosti oziroma ključne ali redko ohranjene dokumente nekega razvojnega obdobja

Smo strokovnjaki s področja čiščenja kamnitih spomenikov z več kot 30-letno prisotnostjo na slovenskem trgu. Obnavljamo tudi objekte, ki so vpisani v objekt vpisan v Register kulturne dediščine in so pod spomeniškim varstvom.

Mehanske nečistoče je treba s spomenika čistiti kar pogosto, še posebno če je ta pod drevesom. Priporoča se sprotno odstranjevanje odpadlega listja, ki sicer mokro na kamnu pušča barvne madeže. Posebno pazljivost pa svetujemo pri svečah, ki so položene neposredno na kamen. Ko sveča dogori, postane zelo lahka in če jo veter prevrne, se vosek razlije po kamnu. V takem primeru je najboljše, da se čiščenja čim prej loti zanj usposobljen delavec. Vestno vzdrževanje spomenikov pomeni tudi, da površino kamna zaščitimo z impregnacijskim zaščitnim sredstvom, ki umazaniji prepreči vdor v strukturo kamna. Vsekakor je priporočljivo nov spomenik zaščititi že takoj ob namestitvi, saj sta čiščenje in vzdrževanje tako bistveno lažji, kamen pa dlje ostane kot nov.

Učinkovito odstranjevanje oblog

Za obnovitveno čiščenje spomenikov se uporablja več postopkov, med drugim z uporabo komprimirane pare in mikroerozivnim čiščenjem kamnite površine. Metoda z uporabo pare je zelo učinkovita, saj ta s svojo toploto oblogo omehča in veže nečistočo nase, nato pa jo kinetično odbije s površine. Pri mikroerozivnem čiščenju pa uporabljamo agregate drugega izvora, ki so namenjeni delu z občutljivimi površinami, kot so na primer spomeniki s področja kulturne dediščine. S tem postopkom je seznanjeno tudi Spomeniško varstvo in je zaradi izjemnih rezultatov odobren tudi za čiščenje najzahtevnejših površin. Pri teh postopkih vselej uporabimo najmanjši možni pritisk, ki še omogoča odstranjevanje madežev, nikoli pa ne preseže 1,5 bara. Tako original ostane povsem nepoškodovan po posegu. Z uporabo obeh metod lahko učinkovito odstranimo vse sekundarne obloge in nečistoče.

Spomeniki so pogosta tarča vandalov

Spomenike je potrebno redno vzdrževati, saj so priljubljena tarča vandalov. Sodobna tehnologija nam omogoča, da lahko barvanje in grafitanje spomenikov učinkovito preprečimo z uporabo impregnacijskega sredstva, ki barvi preprečuje penetracijo v strukturo. Barva, ki jo nanese vandal, sicer ostane na površini, vendar jo lahko tako hitro in enostavno odstranimo. Pri grafitih pa je zelo pomembno, da jih odstranimo čim prej, saj je tako učinkovitost večja, hitra odstranitev grafita pa ima po naših izkušnjah tudi psihološki učinek, saj storilca odvrne od ponovnega vandalizma.

Primeri iz prakse

ČIŠČENJE IN OBNOVA KAMNITEGA SPOMENIKA – FRANCE PREŠEREN

Prikaz čiščenja zunanje kamnite površine kamnitega spomenika v Ljubljani. Hkrati smo obnovili tudi napise na plošči.

ČIŠČENJE IN OBNOVA  SPOMENIKA

Prikaz obnove.

OBNOVA KAMNITE SKULPTURE

Prikaz obnove in čiščenja.

OBNOVA KAMNITEGA SPOMENIKA

Prikaz obnove in čiščenja.

OBNOVA KAMNITIH PORTALOV

Prikaz obnove in čiščenja.

OBNOVA KAMNITIH FONTAN

Prikaz obnove in čiščenja.

OBNOVA BRONA

Prikaz čiščenja skulpture iz brona.

Za več informacij o storitvah nas kontaktirajte še danes!
Pokličite nas na: 041 63 88 61

ZAKAJ IZBRATI SKOSAL?

Sijaj kamna in njegov neokrnjen in razkošen videz pri uporabi talnih in pultnih površin je neprimerljiv. Negovana, dobro zaščitena in vzdrževana kamnita površina lahko prestane preizkus časa, zato lahko stare zgradbe, skulpture in zgradbe, kot sta Vatikan v Rimu, ali Panteon v Atenah še danes ohranjajo svojo lepoto in večnost.