Obnova, vzdrževanje in čiščenje grobov

Grob je treba redno vzdrževati in pomembno je, da vsaj štirikrat letno očistimo površino kamna. Na približno pet let pa je priporočljivo temeljito čiščenje z nanosom impregnacijskega sredstva, to delo pa prepustimo strokovnjakom.

“Priporočena pogostost čiščenja grobov: Čiščenja groba bi se morali lotiti štirikrat letno.”

Smo strokovnjaki s področja čiščenja kamnitih površin z več kot 30-letno prisotnostjo na slovenskem trgu.

Mehanske nečistoče je treba z groba čistiti kar pogosto, še posebno če je ta pod drevesom. Priporoča se sprotno odstranjevanje odpadlega listja, ki sicer mokro na kamnu pušča barvne madeže. Posebno pazljivost pa svetujemo pri svečah, ki so položene neposredno na kamen. Ko sveča dogori, postane zelo lahka in če jo veter prevrne, se vosek razlije po kamnu. V takem primeru je najboljše, da se čiščenja čim prej loti zanj usposobljen delavec. Vestno vzdrževanje groba pomeni tudi, da površino kamna zaščitimo z impregnacijskim zaščitnim sredstvom, ki umazaniji prepreči vdor v strukturo kamna. Da si ne bi naredili še več dela, škode in stroškov, je tudi to opravilo bolje prepustiti strokovnjaku. Vsekakor je priporočljivo nov kamniti grob zaščititi že takoj ob namestitvi, saj sta čiščenje in vzdrževanje tako bistveno lažji, kamen pa dlje ostane kot nov.

Učinkovito odstranjevanje oblog

Za obnovitveno čiščenje groba se uporablja več postopkov, med drugim z uporabo komprimirane pare in mikroerozivnim čiščenjem kamnite površine. Metoda z uporabo pare je zelo učinkovita, saj ta s svojo toploto oblogo omehča in veže nečistočo nase, nato pa jo kinetično odbije s površine. Pri mikroerozivnem čiščenju pa uporabljamo agregate drugega izvora, ki so namenjeni delu z občutljivimi površinami, kot so na primer spomeniki s področja kulturne dediščine. S tem postopkom je seznanjeno tudi Spomeniško varstvo in je zaradi izjemnih rezultatov odobren tudi za čiščenje najzahtevnejših površin. Pri teh postopkih vselej uporabimo najmanjši možni pritisk, ki še omogoča odstranjevanje madežev, nikoli pa ne preseže 1,5 bara. Tako original ostane povsem nepoškodovan po posegu. Z uporabo obeh metod lahko učinkovito odstranimo vse sekundarne obloge in nečistoče.

Spomeniki so pogosta tarča vandalov

Prav tako kot grobove je treba redno vzdrževati spomenike, ki so tudi priljubljena tarča vandalov. Sodobna tehnologija nam omogoča, da lahko barvanje spomenikov učinkovito preprečimo z uporabo impregnacijskega sredstva, ki barvi preprečuje penetracijo v strukturo. Barva, ki jo nanese vandal, sicer ostane na površini, vendar jo lahko tako hitro in enostavno odstranimo. Pri grafitih pa je zelo pomembno, da jih odstranimo čim prej, saj je tako učinkovitost večja, hitra odstranitev grafita pa ima po naših izkušnjah tudi psihološki učinek, saj storilca odvrne od ponovnega vandalizma.

Kako ukrepati ob posedanju spomenika?

Teža kamna pritiska na tla, ki se ob zapolnitvi praznega prostora pod zemljo posedejo. Če se poseda podlaga nagrobnika, pa se poseda tudi nagrobnik. Ta problem rešujemo mehansko, kar pomeni da ob posedanju rob uravnamo v prvotno lego. Posedanje težko preprečimo, zato izdelovalci nagrobnih spomenikov priporočajo, naj se po pokopu počaka nekaj časa z izdelavo nagrobnika. Je pa uravnavanje nagrobnega spomenika dokaj hiter in učinkovit poseg z minimalnimi stroški, z vse večjo uporabo žarnih grobov pa so tovrstne težave tudi vse bolj redke. 

Primeri iz prakse

ČIŠČENJE IN OBNOVA KAMNITEGA SPOMENIKA

Prikaz čiščenja zunanje kamnite površine grobnice. Hkrati smo obnovili tudi napise na plošči.

ČIŠČENJE KAMNITE GROBNICE

Prikaz obnove kamnite grobnice.

Za več informacij o storitvah nas kontaktirajte še danes
Pokličite nas na: 041 63 88 61

ZAKAJ IZBRATI SKOSAL?

Sijaj kamna in njegov neokrnjen in razkošen videz pri uporabi talnih in pultnih površin je neprimerljiv. Negovana, dobro zaščitena in vzdrževana kamnita površina lahko prestane preizkus časa, zato lahko stare zgradbe, skulpture in zgradbe, kot sta Vatikan v Rimu, ali Panteon v Atenah še danes ohranjajo svojo lepoto in večnost.