Impregnatorji

Zaščitno sredstvo, ki ga uporabljamo je impregnator. Njegova lastnost je, da penetrira v strukturo kamnite površine in tam ostane, zaradi česar ne prihaja do obrabe zaščitnega sredstva:

  • Impregnatorji imajo zelo dobro vpojnost zaradi svoje molekularne sestave, ki kamnu omogoča izparevanje notranje vlage, hkrati pa ne spremeni izgleda površine, niti leska kamnite površine.
  • Impregnatorji, ki jih uporabljamo niso narejeni na bazi voskov ali silikonov.

Lastnosti zaščitnega sredstva

  • Zaščitno sredstvo je koopolimer organskih karakteristik, ki preprečuje erozijo površine in njeno propadanje. Prodre v pore kamnitega medija in tam ostane ter ne tvori filma na površini. Impregnirana površina ne daje umetnega leska.
  • Kemična struktura zaščite je takšna, da na svetlobi ne porumeni, je neuničljiva s strani mikroorganizmov in UV stabilna.
  • Sredstvo je netopljivo v vodi in večini topil, tvori zaporo pred penetracijo mastnih substanc in barv, kot so laki, maščobe, barvila, olja in voda.
  • Impregnirana površina ni nepredušno zaprta, temveč omogoča izparevanje notranje vlage (znano je, da se podložni betoni in vezni materiali sušijo še najmanj šest mesecev po vgradnji). Voda ne penetrira direktno v strukturo zaščitenega medija, zato ne more raztapljati nitratov v veznem materialu, kar preprečuje njihov izhod na površino.
  • Impregnacija preprečuje pospešeno staranje izgleda kamenine in vplive “kislega dežja” na površinah, ki so izpostavljene vremenskim vplivom.
    Najmanjši delci nečistoč izgubijo oprijem z površino, zato jih kasneje lažje odstranimo.

Kamnita stena zaščitena z impregnacijskim zaščitnim sredstvom

Zaradi nevarnosti prodiranje meteorne vode v strukturo kamna in posledično navlaženja kamnite stene smo kamnito steno impregnirali z zaščitnim impregnacijskim sredstvom za kamen, ki odbija meteorno vodo. Stena ostane suha. Zaščitno sredstvo je 100% paropropustno, da omogoča izparevanje notranje vlage.

Objavil/a Skosal s.p. – Obnovimo od temeljev do strehe dne Nedelja, 15. april 2018