Drymat® naprava za izsuševanje vlage

Drymat® sistemi ponujajo edinstveno rešitev za odpravo kapilarne vlage v stanovanjskih in drugih zidanih objektih. Rezultati so vidni že po 6 mesecih delovanja naprave. Naprava ima številne prednosti, med katerimi pa moramo predvsem izpostaviti, da deluje brez kakršnih koli gradbenih posegov v objekt, niti vstavljanja anod niti vrtanja in ožičevanja v stenah objekta in se le enostavno pritrdi na steno. Naprava Drymat deluje neslišno. Več na www.drymat.si.

Ko je Drymat naprava vključena, pošilja šibke, nizkofrekventne elektromagnetske valove v stene objekta. To spremeni naboj ionov v vodi. Nato redukcija napetosti usmeri elektroosmozno gibanje vode od zgoraj navzdol in prepreči kapilarno rast vode navzgor.

Naprava je brez izjem primerna za vse zidane objekte.

Poraba energije je približno 6 Wattov, kar bi po povprečnih izračunih za porabo električne energije, ko je cena za KWh 0.18 EUR, pomenilo, da so stroški delovanja naprave 9.5 EUR na leto.

Predvidena življenjska doba izdelka je 30 let.

Za ogled prospekta v obliki .pdf kliknite tukaj
d(Za ogled tovrstnih datotek potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko brezplačno snamete tukaj.)

 

 
Naprava Drymat® Naprava Drymat®

 

Tehnični podatki

Naprava Drymat®    

 

Delovanje naprave

Naprava Drymat® Naprava Drymat® Naprava Drymat®

 

Primer izsuševanja

Naprava Drymat® Naprava Drymat® Naprava Drymat®

 

Grafični prikaz procesa izsuševanja z uporabo Drymat naprave

Naprava Drymat®

Naprava Drymat®

Padajoči stroški ogrevanja zaradi uporabe naprave Drymat

 

Članek iz revije DELO in DOM

Naprava Drymat®
Za ogled članka v obliki .pdf kliknite tukaj
d(Za ogled tovrstnih datotek potrebujete Adobe Reader, ki si ga lahko brezplačno snamete tukaj.)

 

Posledice vlage

Vlažnost zidov povzroči bivalno ali poslovno okolje neprimerno, zmanjšuje vrednost izolacije in povišuje stroške ogrevanja. Hranjena živila, oblačila, papir, usnje, les, se lahko zaradi vlage poškodujejo ali celo uničijo. Tudi večkratno prezračevanje ali uporaba osvežilnih sredstev težko uniči vonj po vlagi.

Razloga za nastanek vlage v vašem prostoru sta največkrat dva:

  • pomanjkljiva hidroizolacija objekta ter
  • toplotna neizoliranost objekta.

Lahko gre tudi za tretjo možnost - izliv vode zaradi počene vodovodne cevi ali dotrajane kanalizacije. V tem primeru Vam žal tudi naprava Drymat ne bi pomagala.

Vlaga je posledica površinske napetosti tekočine v ozkih poroznih prostorih gradbenega materiala in povzroča vertikalno rast vlažnosti v njih. Pri tem so tla pozitiven pol in zid negativen pol. Odvisno od premera kapilar ali por se vzpenja vlažnost do 2 m ali več visoko nad zemeljsko površino, delovanje pa se pretežno odraža na kletne in pritlične prostore. Izraziti znaki rastoče vlažnosti so vonj po trhnobi, ustvarjanje plesni, odpadanje ometa, na zunanjih in notranjih površinah pa izstopanje nitratov.

V mnogih primerih vlažnosti ne povzročajo vidne mokre površine. Povzročitelji rastoče vlage so v prvi vrsti vlažna tla, meteorne in podzemne vode. Odvisno od vzroka vlažnosti, lokacije objekta in geoloških razmer lahko nastane trajna, periodična, močnejša ali slabša zasičenost z vlago. Predvsem pri starih zgradbah, brez odvoda meteornih vod in prodnatega tampona z direktnim slojem na zid, se lahko pojavi horizontalno delovanje vode.

 

Fizikalni temeljni princip nastanka vlage:

Zid, še posebej zidovi v starih hišah, pogosto prizadene kapilarna vlažnost, ki raste navzgor, saj manjkajo vodoravne in navpične zaporne- izolacijske plasti.

V starejši hiši z osnovno ploskvijo npr. 100 m2, ki je 2 m "podkletena", imamo stika z zemljo na več kot 180 m2. Na tej površini se lahko vlaga privzema iz zemlje. To se zgodi zaradi površinske napetosti vode in kapilar, prisotnih v materialu, skozi katere potuje voda navzgor. Pri tem lahko prihaja do dviga vlage preko 2 m.

Naprava Drymat® Naprava Drymat®  


Grafični prikaz variant vlažnosti zidu

Naprava Drymat®

Ali ste vedeli, da lahko z vlago prepojeno zidovje vsebuje tudi do 450l vode na m3?.