Skosal  Lorenčak Aleksander s.p.
Migojnice 52, 3302 Griže tel.: 03/571 87 47 Fax: 03/710 04 46

Drugi o nas

Intervju z Aleksandrom Lorenčakom (revija Korak)

O našem podjetju, Jožica Curk, arhitektka

Prikaži vsebino || Zapri


Pogovor z Aleksandrom Lorenčakom, direktorjem podjetja Skosal


Aleksander Lorenčak je ustanovitelj in direktor Skosala, najvidnejšega slovenskega podjetja na področju restavriranja, čiščenja in impregniranja kamnitih površin. Poznajo ga gotovo vsi pomembnejši slovenski kamnoseki ter številni gradbeniki in investitorji, saj svoje geslo »Kakovostna in strokovno opravljena storitev, primerljiva z identičnimi storitvami v Evropi in po svetu« uresničuje že od leta 1993.

Z Aleksandrom sva se sešla vročega junijskega popoldneva v središču Ljubljane, na trgu pred Prešernovim spomenikom.Gospod Lorenčak, veljate za največjega slovenskega strokovnjaka na področju čiščenja in zaščite naravnega kamna. Zanimivo se mi zdi, da ste, strojnik po izobrazbi, izbrali to področje delovanja. Ali nam lahko poveste kaj več?

Tako kot strojništvo ima tudi področje mojega sedanjega delovanja neizmeren obseg ter zahteva celega človeka z dušo in telesom. Kamen je bil zame vedno izziv. Prvič sem se s kamnom srečal v podjetju Nivo Celje, kjer sem delal v strojni projektivi. Tu smo s kolegi razvijali nove tehnologije oblaganja – regulacije rečnih strug s kamnom.


Nato sem se odločil za samostojno pot v strojništvu. Poslovna pot me je pripeljala do sodelovanja s tujino. V Italiji sem srečal velikega strokovnjaka na področju restavriranja, impregnacij in čiščenja kamnitih površin Roberta Roncata, ki je s svojimi pogledi na kamen in tehnologijo, povezano s kamnoseško stroko, naredil velik vtis name. Nekaj časa sem ostal v Italiji in se izobraževal v njegovem podjetju. Pridobil sem celosten pogled in pravilen pristop do objekta: od začetka gradnje vse do zadnje faze, v kateri je treba kamnite površine očistiti in zaščititi, da ohranimo njihov videz in kakovost.


Z osvojenim znanjem in strokovno podporo v Italiji sem leta 1993 začel dejavnost restavriranja, čiščenja in nanosa impregnacij na kamnite površine v Sloveniji, kjer sem oral ledino na tem področju. Vsi investitorji so o zaščiti kamnite površine razmišljali zgolj kot o dodatnem strošku. Toda ta naložba se dolgoročno vedno povrne. V današnjem času so se namreč pojavili nekateri vplivi, ki jih v preteklosti niso poznali. Zaradi gostega prometa nastajata smog in z njim ogljikova kislina, ki topi nezaščiteno kamnito površino ter ji tako počasi in vztrajno spreminja podobo. Primer je lahko polirana marmornata fasada, ki bo v letu dni izgubila polituro, če ne bo zaščitena. V današnjem času je nanos impregnacijskega zaščitnega sredstva povsem normalen, celo nujen postopek po polaganju kamnitega materiala.Znano mi je, da je področje vašega dela izredno široko in da ste edini v Sloveniji specializirani za nekatere vrste obdelav kamnitih površin. Ali lahko naštejete dela, ki jih opravljate v svojem podjetju?


Da lahko na kamnito površino nanesemo zaščitno sredstvo, jo moramo na ta postopek pripraviti. Zaščitne impregnacije vedno nanašamo na očiščene površine, da zaščitno sredstvo enakomerno prodre v kamnino in omreži njeno strukturo. Veliko se ukvarjamo zlasti s posebnimi postopki odstranjevanja nečistoč s kamnite površine: oljnih madežev, grafitov, okamnele črne sige, madežev, ki nastanejo zaradi solitra … Pri teh postopkih nam je vodilo, da čim manj onesnažujemo kamen z detergenti.

Restavratorski center Slovenije je dal osnovne smernice za čiščenje kamnitih spomenikov in fasad objektov, ki so pod spomeniškim varstvom. Ugotovili so, da detergenti kemično onesnažijo kamen in ta dolgoročno še hitreje propada. Posebno nevarna je uporaba kislin na kamniti površini. Da lahko zadovoljimo zahteve Restavratorskega centra Slovenije, opravljamo čiščenje brez detergentov, z mikroabrazivno obdelavo kamna. Ta postopek je novost, saj z njim ne onesnažujemo kamna s kemičnimi sredstvi. Uporabljamo samo abrazivno sredstvo in vodo. Tako mikronsko odstranimo umazanijo s površine in ne poškodujemo kamna.Omenjena tehnologija je bila uporabljena pri čiščenju kamnitih površin na objektih v tujini – na Panteonu v Parizu, Kapitlju v Toulousu, versajskem dvorcu –, pa tudi pri čiščenju kamnitega podstavka Prešernovega spomenika v Ljubljani, fasade Telekoma Slovenije, kamnitega portala sodišča v Novem mestu in številnih drugih objektov. Vedno jo priporočamo za čiščenje kulturnih spomenikov, na katerih površinah ne smejo nastajati poškodbe in kamen ne sme biti kemično onesnažen. Največja prednost tega postopka pa je, da ga lahko uporabimo tudi v notranjosti stavb, saj ne povzroča prašenja in preobremenjenosti z vodo, ki bi namakala prostore. Tako smo uspešno očistili notranje stopnišče koprske občine, ZZZS, izpostava Koper, in stopnišče občine Brežice.Dela ste opravljali tako rekoč že v vseh slovenskih pokrajinah. Srečanje pred Prešernovim spomenikom ni naključje, saj ste leta 2005 temeljito očistili kamnit podstavek pod spomenikom. Na žalost ga dve leti pozneje že kazijo napisi. Kako je z dolgotrajno zaščito takih spomenikov?S svojimi storitvami zajemamo celotno Slovenijo, od Murske Sobote do Portoroža. Vse spomenike, tudi Prešernov spomenik, na naše priporočilo zaščitimo s protigrafitnimi sredstvi. Rad bi pojasnil, da ta sredstva poleg zaščite proti grafitom vsebujejo tudi hidro- in oleofobno zaščito.

Napisi na podstavku Prešernovega spomenika se seveda dajo odstraniti brez korenitega posega v kamnito strukturo. Zaščitno sredstvo, ki je naneseno na kamnito površino, preprečuje prodiranje barve, ki je navadno v tekoči obliki, v strukturo kamna. Tako je barva ostala na površini zaščitnega sredstva in ni prišla v stik s kamnito površino. Napis je viden, vendar se da odstraniti.

Ko nimamo zaščite, tekoča barva prodre globoko v kamnito strukturo. Ko poskušamo odstraniti napis, barvo odstranimo le s površine, v notranjosti pa ostane globinski madež, viden kot senca napisa. Pri izbiri zaščitnega sredstva moramo paziti, da se pri nanosu ne spremeni naravni videz kamna. Primerna izbira zaščitnega sredstva proti grafitom je zelo pomembna. Pogosto se uporabi premočna zaščita, ki je slabo ali sploh ni paroprepustna. S slabo protigrafitno zaščito pa lahko naredimo več škode na kamniti površini, kot bi jo sicer povzročil napis.


Zelo pomembno je tudi, kako je zaščitno sredstvo naneseno. Pri neenakomernih nanosih se lahko celo izniči njegov temeljni namen, saj ne ponuja pravilne zaščite. Zato priporočamo, da zaščito nanese strokovnjak, ki za opravljeno delo ponudi garancijo. S tem se boste izognili neprijetnim presenečenjem. Mi za svoje delo in zaščitna sredstva, ki jih nanašamo, dajemo od 5 do 10 let garancije.


Iz vsega naštetega ugotavljam, da sta čiščenje in zaščita kamna obsežni nalogi, ki ju je najpametneje zaupati strokovnjakom. Kaj bi za konec svetovali bralcem revije Korak?

Predvsem priporočam, da se s čiščenjem in zaščito naravnega kamna ne mučite sami. Vsak prodajalec vam bo ponujal »najboljšo« zaščito za kamen. Preberite navodilo in tudi drobni tisk. Noben proizvajalec ne daje garancije, ker ne odgovarja za pravilno uporabo svojega zaščitnega sredstva. Če pokličite strokovnjaka, ki ima ustrezne naprave za pripravo kamnite površine in tudi ustrezne priprave za nanos impregnacijskega sredstva, bo delo opravil hitreje in bolje, kot bi ga sami, na koncu pa boste imeli v rokah tudi garancijo za zaščitno sredstvo in kakovostno opravljeno storitev.

Rešitev za vaše težave je Skosal. Ime lahko vtipkate v katerikoli spletni brskalnik in vstopili boste v podjetje, kjer smo vam vedno na voljo s svojim znanjem, nasveti in vrhunskimi storitvami.

Aleksander Lorenčak, za mnoge kar gospod Skosal, zahvaljujem se vam za srečanje in izčrpen pogovor. Mnogo od povedanega bomo objavili v članku o naravnem kamnu, saj sta čiščenje in zaščita naravnega kamna tudi tema v tej številki Koraka.

***
Jožica Curk, arhitektka

 

Tartinijev trg, Piran

Revija Gradbeni radar

drugi o nas

Povzetek teksta:

TARTINIJEV TRG V PIRANU JE KOT NOV

Zaradi umazanega zraka, izpušnih plinov, burje in vodi neurnega uničevanja je bil trg močno potreben temeljitega čiščenja.

Dela so predstavniki občine zaupali podjetju SKOSAL iz Griž, Marmor je konec maja očistil z mokrim peskanjem, vodi pa so dodali specialni detergent, ki pa ni smel biti premočan, da ne bi uničil občutljive površine.

Precej težav s čiščenjem povzročajo napisi narejeni s flomastri, njihova barva se namreč močno vpija v kamen.

Po čiščenju in pranju s čisto vodo so marmor impregnirali, dodali pa so tudi protigrafitno zaščitno sredstvo. Kamen bo tako ohranil naravni videz, zavarovan pa bo tudi pred maščobami in vlago. Protigrafitni dodatek bo v prihodnje omogočal lažje čiščenje oziroma odstranjevanje napisov.

(na spodnji sliki lahko vidimo prikaz čiščenja vodnjaka pri kavarni in galeriji Tartini)

 

 

Spomenik , Zagorje

Vir: Spletna stran občine zagorje, oktober 2007

Zagorje

 

 

Povzetek teksta:

PRENOVA SPOMENIKA ŽRTVAM 1. SVETOVNE VOJNE, občina Zagorje

Spomenik žrtvam 1. svetovne vojne pod zagorsko cerkvijo bo v dneh pred 1. novembrom doživel temeljito prenovo. V teh dneh so bila že posekana drevesa, katerih korenine so že uničevale podstavek spomenika, v naslednjem tednu pa bo pooblaščeni izvajalec obnovitvenih del izvedel še temeljito čiščenje spomenika, obnovo vseh napisov in spomenik zaščitil z impregnacijskim sredstvom. Ob zaključku del pa bo izvedena tudi prenova hortikulturne ureditve okolice spomenika.
preberite več

 

 

Prešernov spomenik, Ljubljana

Vir: rtv Slo, Oktober 2005

Začelo se je enomesečno čiščenje najbolj znanega spomenika Franceta Prešerna, ki stoji na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Preseren

Povzetek teksta:

Restavratorji bodo obnovili in očistili ves kamniti del spomenika, zato bo njegov podstavek med obnovo zagrajen. Preverili bodo tudi temelje stopničastega dela, in če bo treba, tudi utrdili in sanirali del temeljev spomenika.

 

Prva in zadnja temeljita obnova pred 35 leti
Temeljito so spomenik prvič obnovili leta 1970, ko so prenovili temelje spodnjega dela spomenika, ki jih bodo preverili tudi ob tokratni obnovi. Ob tem bodo izvajalci, izbrani na razpisu, ter akademski kipar in restavrator Peter Mali po potrebi obnovili tudi figure med kamnitimi bloki in kamniti del spomenika zaščitili pred umazanijo in grafiti.

preberite več

oglejte si video

 
 

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Celje

Vir: Delo, November 2007

Marijina cerkev